Ja det er et spørgsmål som jeg støder på igen og igen. Det første man bliver spurgt om er: ”Er det ikke bare en anden leverandør, der på et tidspunkt bliver big-tech”. Nej det er ikke bare en anden leverandør. Det er et helt andet koncept. Det er et system man selv hoster, det er open source og det er modul opbygget, så man kan aktivere funktioner, når man får brug for dem.
Man vælger selv hvordan man vil hoste Nextcloud. Det kan installeres på en lokal server, det kan installeres på en cloudserver hos en cloududbyder man stoler på. Alle data gemmes på den server man selv vælger. Alt forbliver indenfor den ramme man har afstukket. Man har altså ingen data der flyder rundt i store big-tech clouds. Og fremmede magter kan ikke bare kigge med i dokumenterne.
Nextcloud er open source og bliver udviklet at hundredvis af programmører verden over. Alt kode kan gennemgås så man er sikker på, at der ikke bliver udvekslet data med uvedkommende websteder. Leverandøren af en løsning, ejer ikke koden, der er altså et reelt valg af løsnings leverandører og server hosting. Nextcloud er baseret i Berlin
Der findes en mængde moduler til Nextcloud. Det er helt essentielt at man kan vælge at ”tænde/slukke” for moduler alt efter behov. Og det er kun et administrator klik, så en man i gang.
Hvis man er en lille virksomhed med 3 medarbejdere. Så skal man måske ikke bruge video konference værktøjet. Er man en forening, har man måske brug for at vedligeholde nogle offentlige dokumenter, disse dokumenter kan man give offentlig adgang.
Nextcloud har også udvidet synkronisering af lokale filer med cloud’en. Ganske som vi kender det fra Google drive og Onedrive.
Der er både mail, kalender og office moduler, man skriver dokumenter og regneark direkte i browseren, og ordner sine kalender aftaler.
Nextcloud er kort sagt et vigtigt værktøj i processen med at frigøre sig fra big-tech.